När du tittar på gamla svartvita fotografier av Uppsala, vad tänker du om de namnlösa människorna som har fastnat på bilderna? Vilka historiska personer, händelser och platser fladdrar förbi i tankarna när du går genom stan?

I de berättelser vi får höra om det förflutna är personer som bryter mot normer om sexualitet och kön, de som om de levde i dag kanske skulle kallas hbtq-personer, ofta frånvarande. Eller så undanhålls den sidan av deras liv. Men de fanns.

Det är en form av makt att kunna spegla sig i historieskrivningen, på samma sätt som det påverkar ens självbild att – och hur – personer från en grupp man tillhör representeras i journalistik, reklam och kultur. Syftet med boken är varken att romantisera eller svartmåla normbrytare ur historien, utan att berätta att de har funnits och har levt alla möjliga slags liv. Förhoppningsvis leder det till att läsarna börjar titta på gamla fotografier med fler möjliga berättelser i huvudet och ser på stan på ett nytt sätt!

Var de verkligen hbtq-personer?

Jag har valt att skriva även om personer som levde långt innan begrepp som homosexuell, bisexuell och transperson (för att inte tala om queer) etablerades. Det är ofta svårt att veta hur de historiska personerna uppfattade sig själva och om de skulle ha identifierat sig med någon av bokstäverna i hbtq om de hade levt nu. Jag försöker vara tydlig med osäkerheten och gör urvalet utifrån det jag uppfattar som intressant ur ett hbtq-perspektiv idag.

Jag behöver er hjälp!

Jag ser det som en självklarhet att bjuda in hbtq-personer och andra berörda att bidra med idéer, information, material och synpunkter. Därför berättar jag om mitt projekt redan nu, innan det finns en färdig bok. Hör av dig!