En bok tittade fram på mig när jag satt och läste på Carolina.

Bokprojektet tuffar på med intervjuer, skrivande, litteraturstudier, arkivarbete och fortsatt sökande efter personer att intervjua. Ju mer kunskap jag samlar på mig och ju mer jag bygger ut mitt nätverk, desto fler möjliga spår att följa upptäcker jag. När jag har på mig de queerhistoriska glasögonen blir jag förstås också mer uppmärksam på och får fler idéer kring de teman boken ska handla om. Men ibland känns det nästan som att slumpen försöker hjälpa till med bokprojektet.

En läsplats med utsikt över stad full av historia och historier…

Till exempel i förra veckan, när jag skulle kolla upp några saker i ett par böcker på Carolina. När jag hade läst färdigt reste jag mig upp och vände mig om. Då tittade baksidan av en bok fram på mig från baksidan av en bokhylla, där alla de andra böckernas baksidor stod dolda. Rubriken som stack fram var ”Koftan”.

”Koftan” hette egentligen Axel Johansson och var Upsala Nya Tidnings chefredaktör från 1903 till sin död 1948 och även majoritetsägare av tidningen. Jag har sedan tidigare bara bläddrat lite i Torgny Nevéus bok, men det som oftast berättas om Axel Johansson är att han hade en extremt negativ syn på kvinnor och därmed också på kvinnorörelsens framgångar. Inga kvinnor ska ha anställts som journalister på UNT före hans död. Den andra berättelsen, som jag ännu inte känner till några detaljer om, är att han ska ha varit homosexuell.

Till sist ett tips: På söndag, 8 juli, ordnar Upplandsmuseet en guidad visning på Disagården i Gamla Uppsala med tema ”Queer i bondesamhället”. Läs mer om den på Facebook-eventet!