”Jag tror att de här föreningarna för många har varit en räddare i nöden, en livlina.” 

Så beskriver en av mina intervjupersoner Agda/RFSL-Uppsala och Fugs (Föreningen Uppsala gaystudenter).

Genom den centrala plats Agda, Ekho-Uppsala och Fugs har haft i många Uppsalabors liv går det inte att berätta om föreningarna utan att berätta om några av människorna, och inte att berätta om människorna utan att berätta om föreningarna. De senaste månaderna har jag jobbat med de avsnitt av boken som fokuserar på Ekho-Uppsala, Fugs, samt två personers berättelser om livet i Uppsala från 1960-talet och framåt. Än så länge har jag inte hunnit ta mig an UFH/Agda/RFSL-Uppsalas arkiv, men har däremot samlat ihop en del muntliga berättelser om föreningen.

Jag har även tagit kontakt med några personer som har forskat på svensk hbtq-historia tidigare, och jag har fått ett fantastiskt gensvar med bland annat hjälp med material, goda råd och tips på personer att kontakta. Allt går med andra ord framåt på flera olika sätt och den största bristvaran är som vanligt tid att göra allt det jag vill och har tänkt mig!

Ett par tips som är aktuella den närmaste tiden:

I morgon, måndag 12/2, ordnar Queerseminariet vid Uppsala universitet föredrag och diskussion av och med litteraturvetaren Sam Holmqvist (som jag har nämnt tidigare på bloggen), med utgångspunkt från hens avhandling ”Transformationer” om svensk translitteraturhistoria. 18.00 på Centrum för genusvetenskap, Uppsala universitet.

– Nuet är ett utmärkt tillfälle att skriva in sig själv i framtidens historia. Så här beskrivs ett nytt projekt i den andan i ett inlägg som sprids bland annat på Facebook: ”Vi vill sätta ihop en antologi om, av och för blattetrans-personer!!! Så vi söker nu era berättelser om hur det är att leva som blattetrans i Sverige – det kan vara en dikt, foto, intervju-aktigt eller nåt annat. Alla blattetrans förtjänar att stå med i historieböckerna men just nu finns det typ ingenting så nu ska vi skriva in oss själva i historien! Skicka din intresseanmälan och eventuella ideér, texter, illustrationer etc till dinhistoriabetyder@gmail.com eller DMa @suedi_alien på Instagram eller skriv till Madde Fatte Lundin på Facebook/Messenger. Om det känns svårt bollar vi gärna text och idéer! –> Anmäl ditt intresse senast 1 mars!”

Ett av syftena med min bok är ju just att lyfta fram grupper av personer som tidigare osynliggjorts i historieskrivningen. Hur väl jag kommer att lyckas med det beror bland annat på vilka intervjupersoner jag får tag på. Är du transperson och/eller queer och/eller bi-/pan-/homosexuell och har något att berätta om livet i Uppsala under senare år eller längre tillbaka i tiden? Skriv gärna till mig på petra@hbtq-uppsala.se!