Uppsala finns representerat på flera sätt under årets Wikipedia-workshop på Stockholm Pride. Bilden är från förra årets workshop. Foto: Sara Mörtsell (WMSE). CC BY-SA 4.0 (bilden är beskuren).

Den senaste tiden har jag bland annat gjort några intervjuer och transkriberat inspelat material. Ju längre jag kommer med arbetet, desto viktigare känns det. Att lyssna till människors berättelser om andra hälften av 1900-talet och början av 2000-talet gör mig förbannad, lycklig och ledsen, om vartannat. Och många av de här starka berättelserna, som bildar viktiga pusselbitar av 1900-talets historia, finns inte tidigare nedskrivna.

För den som delar mitt intresse för historia har jag ett par tips på programpunkter under Stockholm Pride:

Onsdag 2 augusti kl 13-14 på Pride House (Kulturhuset) håller idéhistoriken Pia Laskar en workshop i hur man kan rucka på heteronormen i historieskrivningen. ”Det fanns inga heterosexuella under järnåldern!”, står det i presentationen av workshopen på Facebook, så den kommer förmodligen att handla en del om hur och när idéer/kategorier som ”heterosexuell” och ”homosexuell” uppstod. Läs mer om programpunkten här.

Torsdag 3 augusti kl 14-18 på Pride House blir det Wikipedia-workshop med inriktning på hbtq-historia, och dessutom tre föredrag. Litteraturvetaren Sam Holmqvist, som jag har berättat om tidigare på bloggen, håller ett föredrag om transhistoria, med avstamp i berättelserna av och om Lasse-Maja. Jonas Lindwall, intendent på Livrustkammaren, pratar sedan utifrån titeln ”Kan man vara mer hetero än kungen?”, om bland andra drottning Kristina. Sist kommer Stina Flink, museipedagog på Upplandsmuseet, att berätta om projektet Upsala, darling, som jag också har skrivit om tidigare på bloggen. Mer information om programpunkten finns att läsa på Facebook-evenemanget och på Wikipedias sida om workshopen. Jag kommer antagligen att finnas på plats och dela ut flygblad med information om mitt bokprojekt.

Arrangörer för programpunkterna är Upplandsmuseet, Livrustkammaren, Historiska museet, The Unstraight Museum och Wikimedia.